Groetjes vanuit Gambia (stage 2)!

Verslag over het stageavontuur van Delphine, Femke, Janaika, Joyce, Nadja en Tessa, mevrouw Slembrouck en mevrouw Maeck

Week 4

Een laatste update van de laatste week vanuit Gambia:

 • dinsdag:

Op dinsdag deden we een afdelingswissel, om zoveel mogelijk leerkansen te krijgen. Nadja en Delphine stonden deze week op pediatrie, Tessa en Janaika op emergency en Joyce en Femke op maternity. Na de stagedag gingen we samen met onze guide Bamadi naar Serrekunda market, souveniertjes gaan inkopen, want het einde is in zicht :). Serrekunda market is de grootste lokale markt van Gambia: hier rond wandelen is al een unieke belevenis.

 • woensdag:

Nieuwe stagedag: vandaag gingen Nadja, Tessa, Liesbeth en Janaika nog een dag naar Tanka tanka op stage. Delphine, Joyce, Femke en Sarah bleven in Bundung voor de stagedag.

 • donderdag:

Na de stage hadden alle studenten hun eindevaluatie, daarna konden we nog genieten van de laatste zonnestralen! We begonnen vandaag al aan onze valiezen, in de hoop dat we al onze souvenirs zullen meekrijgen. 👜

 • vrijdag:

De stage zit erop, s ochtends zijn we nog eens nar Sukuta Health Center geweest voor een laatste vaarwel. Na de stagedag in Bundung Maternal and Child Clinic namen we ook hier afscheid van alle topcollega’s! In de namiddag bezochten we nog een ander healthcenter en konden we daar nog medisch materiaal afgeven.

De laatste avond is aangebroken, nog eens gezellig gaan eten met de driver en de gids om daarna nog een beentje te smijten in discotheek Aquarius! Een prachtige afsluiter van dit prachtig avontuur! 💃

 • zaterdag:

Vandaag moeten we afscheid nemen van iedereen, een emotionele dag want dit is een avontuur om nooit meer te vergeten. In de middag zijn we nog de laatste souveniertjes gaan inkopen met onze laatste dalasis. Hierna zijn we naar de luchthaven gereden, ons laatste ritje door THE GAMBIA 😕.

Op de luchthaven is alles gelukkig goed verlopen, en om 22:00 was het tijd om vanuit de lucht vaarwel te zeggen! ✈️

 • zondag:

We kwamen in de vroege ochtend om 05:00 aan in het koude België. Afscheid nemen van het prachtige team en klaar om na te genieten.

Team Gambia out!

(Vlucht= 22:00 vertrek uit luchthaven Banjul, 04:50 aankomst in Brussel)

#theend

Week 3

Nog eens wat nieuws uit Gambia!

Ondertussen namen we afscheid van het Sukuta Health Center🥹.

Een nieuwe start in de Bundung Maternal and Child Clinic’, waar we vertoeven op verschillende afdelingen. Delphine en Nadja startten op Maternity, Femke en Joyce op Emergency, Tessa en Janaika op Paediatrics.

Brandwonden bij kleine kindjes verzorgen op pediatrie, veel drukte op spoed en baby’s, baby’s en nog eens baby’s op de materniteit👶🏾😃.

Er was ook tijd voor heel wat leuke activiteiten en trips:

 • Lekker smullen van de traditionele Gambiaanse keuken
 • Op bezoek op een schoolfeest waar er een dancebattle tussen de leerlingen bezig was 😃💃
 • Na een stagedag naar een lagere school waar we in groepjes een klein lesje mochten geven: educatie over het belang van handen wassen en wanneer dit moet gebeuren. Daarna wasten we samen met de kindjes hun handen 🖐. Een liedje daarbij kon niet ontbreken: If you’re happy and you know it clap your hands …”
 • In het weekend op uitstap naar het natuurreservaat Maka Sutu of Holy Forest’: een prachtig groot domein waar we bavianen konden spotten in de mooie natuur. Tijdens de wandeling maakten we kennis met natuurlijke medicijnen zoals bijvoorbeeld de Guinea pig tree die helpt om lintwormen te bestrijden. We konden tijdens de wandeling ook naar een fortuneteller. Dit was echt een unieke ervaring😜🙈.
 • We zijn ook nog naar Kunta Kinteh Island (James Island) geweest. Dit is het eiland waar slaven vroeger vastgehouden werden. We bezochten het bijhorende museum. Aangrijpend beelden … #neveragain
 • Eergisteren bezochten we een weeshuis. Er wonen ongeveer 160 kindjes. We brachten wat ingezamelde kleding en speelgoed mee voor de kindjes! Dit werd enorm geapprecieerd! Na het bezoek zijn we doorgereden naar Baobab island, een prachtig eiland …

Het einde komt stilaan in zicht 🥹. We hebben nog enkele dagen voor de boeg waar we volop zullen van genieten! 

Groetjes!

Delphine, Femke, Janaika, Joyce, Nadja en Tessa

mevrouw Slembrouck en mevrouw Maeck

#vives #graduaatverpleegkunde #buitenlandsestage #gambia

Week 2

Nieuws vanuit Gambia! 

🇬🇲

Dinsdag 31 januari: een bevalling in een taxi, grote wondzorgen en vooral veel nieuwe dingen bijgeleerd tijdens onze internship in Sukuta Health Center. Eten doen we ook en de local food smaakt ons!

Woensdag 1 februari: Nadja en Tessa staan op Maternity’.
We konden meegaan met de ambulance naar het ziekenhuis omdat er complicaties waren na een bevalling. Vanuit Sukuta Health Center werd de patiënt naar een gespecialiseerd ziekenhuis gebracht. Er stond voor iedereen ook nog een bezoek aan het privéziekenhuis Africmed’ gepland.

Happy Birthday Femke!

s Avonds een barbecue op het strand in een gezellige sfeer met kampvuur en djembémuziek! Wat een zalige verjaardag! 

Donderdag 2 februari: Na de ontspanning komt terug de inspanning 

Tijd om praktisch klinisch te redeneren na een stagedag. Say what? We bespreken verschillende casussen en verpleegproblemen, om zo in overleg te gaan over de zaken die ons zijn bijgebleven en wat we geleerd hebben. 

Vrijdag 3 februari: een rustige stagevoormiddag (mag ook eens) gevolgd door wat papierwerk in het zonnetje. Daarna nog een bezoek aan Monkey Park: een groot bos waar de aapjes vrij leven. Je kan ze ook voederen met pindanootjes en bananen.

s Avonds vroeg in ons bed, want de dag erna om 5.00 uur uit de veren voor een bezoek aan Senegal!

Zaterdag 4 februari: Up to Senegal met de ferrie!

In Senegal deden we een safari. Wat was dat machtig! Terug in Gambia pikten we nog een markt mee in Banjul. Druk, druk, druk … 

Zondag 5 februari : rustdag

Wat reflecteren over de afgelopen week aan het zwembad en een spurtje gaan trekken op het strand.

Het is hier machtig en prachtig. We spreken in superlatieven.

Tot het volgende verslag!

groetjes

Delphine, Femke, Janaika, Joyce en Nadja
Mevrouw Slembrouck en mevrouw Maeck

Week 1

Hallo

Vrijdag 27 januari zijn we goed aangekomen. Het eerste ritje door Gambia was er eentje van volle verbazing. Wat is het hier mooi! Heel speciaal om voor de eerste keer door Gambia te rijden. We logeren op een mooie locatie en moesten toch wel even wennen aan de temperatuur (36 graden). 

Zaterdag startten we de dag met een lokaal ontbijt (tapalapa en een versgebakken eitje). Daarna zijn we naar de crocodile pool gegaan om de krokodillen letterlijk van dichtbij te gaan bekijken. Daarna naar het strand getrokken om even te bekomen van de eerste indrukken. Moe, maar voldaan zijn we dan naar ons huisje getrokken, want zondag begon onze dag al om 5 uur.

Zondag was een zalige dag: een boottocht, een wandeling op een zandpad, genieten van een mooi uitzicht vanuit de silk cotton tree’ of de elephant tree’, een bezoek aan een lokaal dorpje en de reptile reservoir’. Even onze grenzen verlegd … De dag sloten we af aan Paradise Beach.

Maandag: stagedag 1 in het Sukuta Health Center! Spannend. Even met de voeten op de grond, want het was toch wel confronterend. We brachten heel wat medisch materiaal mee vanuit België, want ze zijn volledig afhankelijk van donaties!

/ Femke en Janaika staan op de maternity unit’
/ Joyce en Tessa op de familyplanning’ (anticonceptie, postnatale controles)
/ Delphine en Nadja in de wondzorgkliniek en apotheek

We wisselen onderling af tussen de verschillende afdelingen. Verder verslag over onze stage volgt! 

Tot binnenkort. We amuseren ons!

Groetjes Delphine, Femke, Janaika, Joyce, Nadja en Tessa
mevrouw Slembrouck en mevrouw Maeck