Opleidingstraject Indiase verpleegkundigen opnieuw in de pers

Minister Weyts laat voorlopig geen nieuwe studenten meer toe in het traject.

Opleidingstraject Indiase verpleegkundigen opnieuw in de pers

Onze onderwijsminister Ben Weyts liet vandaag via de krant weten dat hij voorlopig geen nieuwe Indiase verpleegkundigen tot het opleidingstraject meer toelaat. Dit naar aanleiding van een kritisch verslag van de onderwijsinspectie. De studenten die al gestart zijn, kunnen het traject verder afwerken onder strikte voorwaarden (lees hier het volledige artikel – Knack – 21/06/2021).

We vinden het jammer dat de minister op deze manier communiceert. Vorige week hadden we nochtans een constructief overleg met meneer Weyts waarin we de afspraak maakten om het overleg sereen verder te zetten. We spraken toen ook af dat er tijdelijk geen nieuwe groepen zouden komen tot we een aantal zaken verder op punt kunnen zetten.

Zorginstellingen worden geconfronteerd met een nijpend tekort aan verpleegkundigen. De instroom en opleiding van buitenlandse verpleegkundigen is een belangrijk hulpmiddel om dit tekort weg te werken. Met dit opleidingstraject willen we hier als school aan tegemoet komen. 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen consulteerde bij de start van het project het Federaal Migratiecentrum Myria. Er was toen geen bezwaar.

We hopen op verder overleg met de minister en het voortbestaan van dit project. We zijn nog steeds overtuigd van de maatschappelijke relevantie ervan.