Toelatings- en vrijstellingsvoorwaarden

Wie moet een toelatingsproef afleggen? Wat houdt dit in? Hoe zit het met vrijstellingen? Hier vind je meer info.

Toelatingsprocedure en vrijstellingen

    Heb je geen diploma of getuigschrift (2de leerjaar 3de graad) van het secundair onderwijs of een certificaat van het secundair volwassenenonderwijs (minimaal 900 lestijden) en wil je starten op basis van leeftijd (18 jaar), dan volgt er een korte toelatingsprocedure (motivatiegesprek + schriftelijke proef basisvaardigheden). Je kan je inschrijven voor de opleiding onder voorbehoud.

    Vragen kunnen steeds gesteld worden aan:

    / Dagonderwijs Kortrijk + werkplekleren Ieper: annelies.​desramault@​vivesgraduaatvpk.​be (a.i.)
    / Dagonderwijs Brugge: nele.​geeroms@​vivesgraduaatvpk.​be
    / Afstandsonderwijs: nancy.​lewyllie@​vivesgraduaatvpk.​be

    Beschik je over een getuigschrift (2de leerjaar derde graad) of diploma secundair onderwijs? Dan is de toelatingsprocedure uiteraard niet van toepassing! 

    Heb je al één of meerdere modules van de opleiding graduaat (basis)verpleegkunde afgelegd in een andere school, dan leg je geen toelatingsproef af. De klasmentor bekijkt met jou welke leerstof eventueel nog bijgestuurd moet worden.

    Twijfel je in welke module je kan instappen? Denk je dat je recht hebt op vrijstellingen op basis van eerder gevolgde opleidingen? 

    Contacteer de EVC-EVK coördinator. Ze helpt je verder op weg!

    / Dagonderwijs Kortrijk + werkplekleren Ieper: isabelle.​parmentier@​rhizo.​be
    / Dagonderwijs Brugge: nele.​geeroms@​vivesgraduaatvpk.​be
    / Afstandsonderwijs: liesbeth.​rassalle@​vivesgraduaatvpk.​be

    Heb je een buitenlands niet-Europees diploma van verpleegkunde, dan volgt er een vooronderzoek naar de kennis van de Nederlandse taal, een toelatings- en een vrijstellingsprocedure. Je kan je aanmelden voor de opleiding door een mail te sturen.

    Vragen kunnen steeds gesteld worden aan annelies.​desramault@​vivesgraduaatvpk.​be.

    Vrijstelling als zorgkundige - enkel in afstandsonderwijs

    Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan kan je een vrijstelling aanvragen voor de eerste module MIV (twee semesters) en leg je een vrijstellingsproef af.

    • Je beschikt over het visum van zorgkundige én werkt als zorgkundige.
    • Je moet minstens 900 uur les gevolgd hebben in je opleiding tot zorgkundige (vooral van belang voor wie de opleiding via het werk/​volwassenenonderwijs volgde).
    • Beschik je niet over een getuigschrift of diploma 3de graad secundair onderwijs of een certificaat van minstens 900 lestijden in het secundair volwassenenonderwijs, dan leg je naast de vrijstellingsproef ook nog
      een toelatingsproef af.

    Je vraagt de vrijstelling aan bij (digitale) inschrijving. Je schrijft je in afwachting van het resultaat van de vrijstellingsproef in voor de eerste module.

    Vrijstellingsproeven worden op school afgenomen.

    Vragen? liesbeth.​rassalle@​vivesgraduaatvpk.​be